Video Dosar medical electronic pentru români. Deputatul clujean Radu Moisin: „Am fi printre ultimii din Europa care l-am implementa”

Dosar medical electronic pentru români. Deputatul clujean Radu Moisin: „Am fi printre ultimii din Europa care l-am implementa”
| Foto: cnas.ro

Deputatul liberal, Radu Moisin, își dorește implementarea unui dosar medical electronic la noi în țară, care să scape pacienții și doctorii de zecile de hârtii existene acum.

Parlamentarul a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre investițiile în domeniul sănătății pe care România poate să le atragă, în special pe partea de digitalizare.

„Sunt diverse fonduri europene care pot fi atrase de România, nu doar pentru îmbunătățirea infrastructurii fizice din spitale, ci și pentru o componentă de modernizare electronică a sistemului. În România, în anul 2021, nu suntem nici măcar aproape de implementarea unui dosar medical personal al pacientului în format electronic, în care să fie stocate absolut toate informațiile de sănătate ale acestuia și să scăpăm de hârtii. Acesta este un model existent în alte țări, pentru că n-am fi primii din Europa, ci am fi printre ultimii care l-am implementa”, a declarat la ZIUA LIVE, Radu Moisin.

Fostul consilier local din cadrul primăriei municipiului Cluj-Napoca a participat, marți, la o întâlnire cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a Franței în România, în vederea derulării unor proiecte la noi în țară. Camera Franceză de Comerț și Industrie este prezentă în 95 de țări, iar filiala din România reprezintă peste 600 de membri cu o cifră de afaceri de peste 18 miliarde euro și 125.000 angajați.

„Ei sunt interesați ca și României să îi meargă bine, pentru că astfel francezilor cu investiții și care trăiesc la noi în țară le va merge bine. Prin urmare au 12 grupuri de lucru care analizează legislația României și măsurile luate în fiecare domeniu strategic și propun soluții de îmbunătățire. Spre exemplu, pe sănătate există un grup de lucru, care anul trecut a avut niște luări de poziții, niște documente tematice foarte bine scrise, pe model francez, pe digitalizare, telemedicină, dosar medical electronic.

Intenția mea este de a păstra legătura cu conducerea acestei Camere de Comerț pentru a ne furniza consultanță, în sensul de a ne ajuta să primim rapid și complet legislația primară și secundară din Franța. Astfel, cu adaptările necesare la realitățile din România, să putem prelua modelele de succes și să nu construim ceva de la zero care să fie construit prost. Să ne dea soluțiile pe care le-au găsit francezii acum mult timp”, a explicat Moisin.

Comenteaza